Fleur ten Kate werd geboren in 1942 in Velp. Ze heeft jaren in Groningen gewoond.
Het werkend leven van Fleur was tweeledig:
Haar werk als kunsttherapeut enerzijds en het vrij schilderen anderzijds; dat laatste beïnvloed door het abstract expressionisme.
Op de middelbare school ontdekte ze dat ze tekenlerares wilde worden. Hierna wees een test uit dat ze het talent had om zich in de kunstzinnige hoek te ontwikkelen. Omdat ze ook zin had om les te gaan geven, koos ze voor een opleiding aan de academie Tekenen (mo A) in Tilburg, een vijfjarige opleiding. In het 3e jaar kreeg ze daar haar eerste baantje als lerares tekenen.
Haar eerste eigen atelier had ze in Utrecht en later in Amsterdam gaf ze les aan de opleiding Kinderverzorging en -Opvoeding. Dit was een tijd van vrij schilderen en les geven totdat ze Volkert Frank Reijn tegenkwam. Ze bewogen zich samen in de spirituele en kunstenaarshoek. Toen ze in verwachting raakte hield ze op met buitenshuis werken.
Via de peuterklas van haar oudste dochter in een antroposofisch schooltje in Amsterdam, maakte Fleur kennis met de antroposofie, die van grote invloed is geweest op haar schilderwerk. Toen is ze beïnvloed door de antroposofische benadering om te schilderen vanuit de kleur. Een grote pijler onder haar kunst is altijd de spiritualiteit geweest.
Toen er twee kleine kinderen waren die aan de verf zaten met hun vingers, ging ze met textiel werken, experimenteel, geïnspireerd door enorme Poolse hangende wandkleden in het Stedelijk Museum. In die tijd maakte ze wandkleden en samen met Volkert ‘environments'.
Toen haar man overleed, moest er brood op de plank komen - er waren nu 3 kinderen. Fleur ging als creatief therapeut werken en kreeg schildergroepjes aan huis. Jarenlang heeft Fleur mensen begeleid met schilderen als kunsttherapeut. De cursus ‘schilderen vanuit de kleur’ heette de cursus die Fleur gaf.